Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme Nedir?

//

AvukatHasim

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme Nedir?

Anlaşmalı boşanma 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 166/3’de düzenlenmektedir.  Anlaşmalı boşanma davası, TMK 166/3 uyarınca eşlerin boşanmaya ve boşanmanın sonuçlarına dair iradelerinin karşılık olarak uyuşması ile mahkemeye verdikleri bir protokol ile açılabilir. Dolayısıyla bu dava, eşlerin özgür iradelerine bağlı davadır. Ancak mahkeme kamu düzenini ilgilendiren konularda uygulamada düzenleme yapmaktadır. Örneğin müşterek çocuğun velayeti ve kişisel ilişki noktasında protokol çocuğun menfaatine uygun görülmezse hakim düzenleme yapabilir.Buradan hareketle, yine eşlerin özgür iradeleri ile anlaşmalı boşanmadan vazgeçme yani rücu hakları da bulunmaktadır. 
Taraflardan her biri anlaşmalı boşanmadan vazgeçme mümkündür. Bu bağlamda eşlerden herhangi biri mahkeme kararı kesinleşinceye kadar anlaşmalı boşanmadan rücu hakkına sahiptir. 


Dava Öncesi Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme Mümkün Müdür?


Dava öncesinde anlaşmalı boşanmadan vazgeçme mümkündür. Taraflar her ne kadar anlaşma protokolü imzalanmış olsa da, mahkemeye başvurarak boşanmadan vazgeçilebilir. Söz konusu protokole imza atılması, geri dönüşü olmayan şekilde boşanma şartlarının kabulü anlamına gelmez. Dava bir avukat ile yürütülüyorsa, bu durumdan avukata bilgi verilerek boşanmadan vazgeçmek mümkündür. Boşanmadan vazgeçmek için bir neden gerekmez. Tek taraflı irade yeterlidir.


Anlaşmalı Boşanmadan Duruşma Esnasında Vazgeçmek Mümkün Müdür?


Eşlerden her biri duruşma esnasında anlaşmalı boşanmadan vazgeçebilir. Anlaşmalı boşanma davasında, duruşma öncesi protokol imzalanmış olsa da hakim tarafları bizzat duruşmada dinlemek ve protokolü teyit etmek zorundadır. Eşler, hakim huzurunda boşanma ve şartları konusundaki iradelerini beyan etmedikçe anlaşmalı boşanmaya karar verilemez.
Eşlerden birisi anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğini beyan ederse, hakim davacı eşe davaya çekişmeli boşanma olarak devam edip etmeyeceğini sorar. Davacı eşin, boşanma davasına devam etmek istemesi halinde, kendisine süre verilir. Bu süre içerisinde davacı çekişmeli boşanma dilekçesini ve delillerini sunarsa, dava çekişmeli boşanma davası olarak devam eder. Davacı eş, davaya devam etmek istemezse dosya işlemden kaldırılır. Dosya zamanında yenilenmezse reddedilir.


Anlaşmalı Boşanma Kararına İtiraz Edilir Mi?


Anlaşmalı boşanma kararına karşı itiraz kanun yolu bulunmamakla birlikte ancak istinaf yoluna başvuru mümkündür.
Boşanma kararları, kesinleştikten sonra hüküm ifade eden kararlardandır. Karar kesinleşinceye kadar eşler resmiyette evli görünür. Eşlerden her birinin  anlaşmalı boşanma kararına karşı istinaf yoluna başvuru hakkı vardır. Bu durumda boşanma kararı bölge adliye mahkemesince onaylanana kadar kesinleşmez.
Yargıtay kararları ışığında, anlaşmalı boşanma kararına itiraz eden eş, anlaşmalı boşanma rücu etmiş sayılır. Bu durumda karar kaldırılarak tekrar yerel mahkemesine gönderilir. İlk derece mahkemesi dosyayı tekrar ele alır. Davacı eş isterse, davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam edilir.Yerel mahkeme davacı eşe delillerini ve vakaları bildirmek için süre verir ve taraflara tebliğ işlemleri de yapılır.


Anlaşmalı Boşanma Davasından Feragat Nedir?


Anlaşmalı boşanma kararı verildikten sonra, davacı eş, istinaf süresinde davadan feragat edebilir. Bu durumda boşanma kararını vermiş olan ilk derece mahkemesi dosyayı yeniden ele alarak ek karar yazar. Ek karar ile davanın feragat nedeniyle reddine karar verilir. Mahkemenin ek kararına karşı da istinaf yolu açıktır. Feragat nedeniyle davanın reddine dair verilen karar kesinleşince boşanma davası ortadan kalkar.Bu süre zarfında taraflar resmi olarak evli kalmaktadır .


Boşanma Davasından Vazgeçme ve Feragatin Farkı Nedir?

Davadan feragat kişinin tamamen kendi özgür iradesiyle alabileceği bir karardır ve feragatin beraberinde getireceği sonuçlara kişi kendisi katlanır. Fakat davadan vazgeçme feragatten farklıdır. Davadan vazgeçme için feragatin aksine karşı tarafın muvafakatinin alınmış olması şarttır. Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı vaka ve dava ile yeniden karşılaşabilecektir.

Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.


Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçmek İçin Herhangi Bir Süre Sınırlaması Var Mıdır?


Anlaşmalı boşanma davasından vazgeçme hakkı, dava sonuçlanıp nihai karar açıklanana kadar geçerlidir. Bu süre zarfında, her iki taraf da boşanma kararından vazgeçebilir. Ancak karar kesinleştikten sonra bu mümkün olmamaktadır. Tarafların, bu haklarını kullanmadan önce süreci alanında uzman bir boşanma avukatıyla takip etmesinde fayda vardır.

Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçme Nedir?


Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçme Dilekçe Örneği Nedir?


Anlaşmalı boşanma davasından Vazgeçme dilekçesi gibi İnternet üzerinde birçok dilekçe örneği mevcut olup alanında uzman bir avukattan yardım almak yerine bu gibi dilekçeleri hukuki bilgi olmadan kullananların birçok mağduriyet yaşadığı ortadadır.Yine internet üzerinde birçok hazır dilekçe mevcut olup her somut olay farklı olduğu için büyük mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle alanında uzman bir avukatla sürecin yürütülmesi daha sağlıklı sonuç alınması için oldukta önem arz etmektedir.

Daha fazla makale için tıklayınız.

Nafaka İhlali Suçu Ve Cezası (2025 Güncel)

Yorum yapın